Πόρος Μυθολογία

Μυθολογικές αναφορές σχετικές με τον Πόρο

Ο Πόρος σύμφωνα με μυθολογικές αναφορές αποτελείτο στην αρχαιότητα από δύο νησιά. Το ένα ήταν η  ηφαιστειογενής Σφαίρα ή Σφαιρία που πήρε το όνομα της από τον ηνίοχο του Πέλοπα, Σφαίρο που κατ’ άλλους ονομάζονταν και Κίλλας και σήμερα πάνω της είναι χτισμένη η πόλη του Πόρου. Ενώ το άλλο νησί ήταν η κατά πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος Καλαυρεία που ήταν (και είναι) καταπράσινη με άφθονα τρεχούμενα νερά.

Πόρος Μυθολογία

Ο Θησέας συναντάει τον Ποσειδώνα

Σύμφωνα με τον μύθο η Καλαυρεία ανήκε στον θεό Απόλλωνα που την παραχώρησε στον Ποσειδώνα με αντάλλαγμα τους Δελφούς και έτσι δικαιολογείται η λατρεία του Ποσειδώνα και η ίδρυση του ιερού του στο νησί. Με την Σφαίρα συνδέεται και ο μύθος της γέννησης του θρυλικού Θησέα καθώς η μητέρα του Αίθρα λέγεται ότι πηγαίνοντας στο νησί για να κάνει σπονδές στον τάφο του Σφαίρου, το ίδιο βράδυ που είχε πλαγιάσει με τον μεθυσμένο Αιγέα, συνευρέθηκε και με τον Ποσειδώνα και έτσι γεννήθηκε ο Θησέας. Βέβαια όλα αυτά δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα που έφεραν τα μαγικά κόλπα της Μήδειας που είχε υποσχεθεί στον Αιγέα οπωσδήποτε διάδοχο. Πάντως ο Ποσειδώνας με γενναιοδωρία  παραχώρησε την πατρότητα του Θησέα στον βασιλιά της Αθήνας ώστε να αποκτήσει διάδοχο.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα με έδρα το ιερό του Ποσειδώνα είχε ιδρυθεί την αρχαϊκή εποχή η ισχυρή αμφικτιονία της Καλαυρείας ανάμεσα στις πόλεις Ερμιόνη, Επίδαυρο, Αίγινα, Αθήνα, Πρασιές, Ναύπλιο και Ορχομενό.

ΠΟΡΟΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ