Πόρος ιστορία

Σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Πόρου

Σύμφωνα με όσα έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο Πόρος κατοικείτε αδιάλειπτα από την πρώιμη εποχή του Χαλκού. Υπήρξε σημαντικό κέντρο κατά την Μυκηναϊκή περίοδο, ενώ η ανάπτυξη του Πόρου συνεχίστηκε  όλη διάρκεια της αρχαιότητας.

Πόρος ιστορία

Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο

Οι αναφορές που υπάρχουν για την ύπαρξη αμφικτιονίας με κέντρο τον Πόρο και το ιερό του Ποσειδώνα στο νησί είναι χαρακτηριστικά για τον ρόλο που έπαιζε ο Πόρος στα αρχαία χρόνια. Σε αυτό μάλιστα το ιερό του Ποσειδώνα κατέφυγε ικέτης και τελικά αυτοκτόνησε, κυνηγημένος από τους Μακεδόνες,  ο σπουδαίος Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης,  στις 12 Οκτωβρίου του 322 π.χ.

Ο Πόρος πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821 με την ηγεσία των Γεωργίου Μερτίκα και Γεωργίου Κριεζή, οι οποίοι βοήθησαν και τον Σπυρίδωνα Μάρκελο να ξεσηκώσει την Αίγινα. Ο Πόρος υπήρξε για ένα σύντομο διάστημα έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουνίου του 1827. Στον Πόρο έγινε η σύσκεψη των μεγάλων δυνάμεων για τον καθορισμό των πρώτων συνόρων του Ελληνικού κράτους. Εδώ στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος πολεμικός ναύσταθμος της σύγχρονης Ελλάδας ΤΟ 1830. Ενώ στον Πόρο διαδραματίστηκε ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια στην ιστορία της Ελλάδας, όταν κατά την διάρκεια ακόμη μιας εμφύλιας διαμάχης το 1831, ο ναύαρχος Μιαούλης πυρπόλησε τον νεοσύστατο ελληνικό πολεμικό στόλο.

ΠΟΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ